12 grudnia 2014

Zielony Pu-Erh z pachnącym ryżem

Ciemna ta zieleń, więc można się pomylić.

Zielone herbaty chyba mnie nie opuszczą tak szybko, zwłaszcza, że mam ich spory zapas. Tym razem opisze zaległego zielonego Pu-Erha, który przyjechał do mnie z Chin. To ten, którego miałam kiedyś opisywać, ale okazało się, że wybrałam dla niego za mały czajniczek. Teraz wzięłam kyusu, które przyjechało do mnie z Japonii i zaparzyłam już bez problemów.

10 grudnia 2014

Herbata zielona z jaśminem z Wietnamu - Che Nhai Dac Biet

Zielona z płatkami jaśminu od Pana Wietnamczyka

Gdy poszłam po herbatę, to oprócz niej kupiłam jeszcze czajniczek. Został on już opisany, więc teraz pora na parzenie w nim herbaty, którą wtedy kupiłam. Mam tu akurat zieloną herbatę z płatkami jaśminu, to herbata aromatyzowana, ale jednak uznawana za klasyk. Miałam nie pisać o herbatach zielonych, ale chyba za bardzo je lubię więc ten wpis też poświęcę jednej z nich.

6 grudnia 2014

Bai Hao Oolong w niebieskim czajniczku

Oolong o białych paczkach, boska herbata z Tajwanu.

Bardzo lubię ciemne oolongi, a szczególnie takie, które zmieniają smaki z kolejnymi krokami parzenia. Bai Hao to akurat ciemny oolong pochodzący z Tajwanu. Zwykle Taiwan kojarzy się z jasnymi oolongami, a tu mam coś innego.

4 grudnia 2014

Niebieski czajniczek z chińskiej porcelany ryżowej

Zestaw kupiony przez przypadek.

Wybrałam się do pana Wietnamczyka po herbatę, ale wróciłam z czymś jeszcze. Nie wiem jak oni to robią, ale pytałam o coś zupełnie innego, czego jak się okazało nie miał, a pokazał mi ten oto cudowny czajniczek. No i jak go tu nie kupić.

2 grudnia 2014

Golden Nepal - herbata czarna z Nepalu

Złoty Nepal brzmi prawie jak Złoty Yunnan, ale to zupełnie inne herbaty, choć obie czarne.

Dawno nie pisałam o czarnej herbacie, a znalazłam w mojej szafce herbacianej coś smacznego. Lubię herbaty z Darjeelingu, ale też chętnie sięgam po liście rosnące po sąsiedzku w Nepalu. Są delikatne, ale jednak czuć w nich zdecydowanie herbatę czarną. Dzisiaj opiszę jedną z moich pierwszych herbat czarnych z Nepalu.