8 listopada 2014

Zielona herbata z płatkami jaśminu

Jasna herbata i ciężki sprzęt.

Zwykle nie pijam herbat aromatyzowanych, ale są pewne wyjątki. Jaśmin to jeden z kwiatów, który Chińczycy upodobali sobie, jako dodatek do herbat. Mieszanki zielonej herbaty z kwiatami jaśminu są podobno znane od ładnych kilku tysięcy lat, więc można uznać, że jest to herbata klasyczna.

6 listopada 2014

Zielona herbata Mao Jian z regionu Xinyang - 100 wpis

Zielona herbata o puszystych pączkach - Xinyang Maojian

Jest okazja to będzie super herbata. Kiedyś nie mogłam się przekonać do zielonych herbat a teraz bardzo je lubię. No właśnie tylko trzeba je dobrze zaparzyć. Z okazji setnego wpisu parzyć będzie Kuba, a ja tym razem zajmę się aparatem.

5 listopada 2014

Pu-Erh z pachnącym ryżem

Pu-Erh z pachnącym ryżem.

Ostatni z serii czarnych Pu-Erhów z Chin to wersja z dodatkiem pachnącego ryżu. No cóż, tego smaku czy zapachu nie poczuję, ale wiem, że Chińczycy mają czasem kosmiczne pomysły na dodatki do jedzenia. Choćby żelki o smaku kukurydzy, jadłam raz i nie chcę więcej. Ale wracam do moich Pu-Erhów. Ostatnie trzy smaki to akurat zielone Pu-Erhy i jeszcze nie wiem, w czym będę je parzyć, ale na pewno w czymś większym.

3 listopada 2014

Pu-Erh z płatkami róży z Chin

Pu-Erh z płatkami róży, bez smaku róży.

Po dłuższej przerwie wracam do opisywania Pu-Erhów, które jakiś czas temu zamówiłam sobie z Chin. Po tamtych pięciu następny w kolejce jest wersja różana. Tym razem będzie to wersja od tego samego producenta, co kostki z chryzantemą i lotosem.

1 listopada 2014

Czarki z glinki yixing - przygotowanie

Czarki z czerwonej glinki yixing, gotowane w oolongu jin xuan
Komplet czarek, teraz tylko czekać na "niuchary"

Niedawno zamówiłam sobie z Chin komplet czarek z czerwonej glinki yixing. Przed pierwszym użyciem trzeba je przygotować i to nie wystarczy po prostu opłukać. Na początku bardzo intensywnie pachną gliną, ale jest na to sposób.