Terere na trawie, nie ma jak tak. Fot. Kuba |
Yerba Mate na zimno? Przecież to tylko na ciepło się robi. Otóż nie, można ją przygotować tez na zimno. Najlepiej smakuje z liśćmi mięty, melisy oraz plasterkiem cytryny. Oczywiście nie każdy ma dostęp do świeżych ziół z dobrego źródła, dlatego powstały różnego rodzaju mieszanki dedykowane do przygotowania na zimno. Szczególnie popularne są te pochodzące z Paragwaju, ale można znaleźć też argentyńska marki. Najczęściej w skład takich mieszanek poza yerba mate wchodzi mięta, rzadziej burrito i werbena cytrynowa (cedron). Można spotkać też inne zioła takie jak: rumianek, lipa, moringa, boldo, katuava, senes i wiele innych. Dla owocolubnych dostępne są tez wersje z cytrusami: pomarańcza, cytryna, grejpfrut, mandarynka, ale te nie zawsze smakują na zimno i zwykle są o wiele słabsze niż te ziołowe.