8 czerwca 2014

Terere - Yerba Mate na zimno

Terere na trawie, nie ma jak tak. Fot. Kuba


Yerba Mate na zimno? Przecież to tylko na ciepło się robi. Otóż nie, można ją przygotować tez na zimno. Najlepiej smakuje z liśćmi mięty, melisy oraz plasterkiem cytryny. Oczywiście nie każdy ma dostęp do świeżych ziół z dobrego źródła, dlatego powstały różnego rodzaju mieszanki dedykowane do przygotowania na zimno. Szczególnie popularne są te pochodzące z Paragwaju, ale można znaleźć też argentyńska marki. Najczęściej w skład takich mieszanek poza yerba mate wchodzi mięta, rzadziej burrito i werbena cytrynowa (cedron). Można spotkać też inne zioła takie jak: rumianek, lipa, moringa, boldo, katuava, senes i wiele innych. Dla owocolubnych dostępne są tez wersje z cytrusami: pomarańcza, cytryna, grejpfrut, mandarynka, ale te nie zawsze smakują na zimno i zwykle są o wiele słabsze niż te ziołowe.



7 czerwca 2014

Mięta - zioło czy dodatek?

Mięta polna najbardziej znana spośród wielu gatunków występujących w Polsce
Niedawno było o herbacie z mięta to teraz wystąpi sama mięta. Można ją spotkać praktycznie wszędzie poczynając od gum do żucia i kosmetyków przez desery i napoje kończąc na ubraniach (modny kolor miętowy). Używana często jako przyprawa, dodatek lub zioło. Jej smak zna chyba prawie każdy, niektórzy za nim przepadają, inny nienawidzą.

6 czerwca 2014

Płukanie herbaty - Pu Erh Mini Tuo Cha

Pu Erh Mini Tuo Cha jest mocno sprasowany i przed parzeniem wymaga dodatkowego płukania.
Dopiero po opłukaniu można zaparzyć herbatę, W prawym dolnym rogu widać liście po pierwszym parzeniu.

O herbacie Pu Erh tako takie był już wpis i trochę o parzeniu. A teraz będzie o parzeniu szczególnego rodzaju Pu Erha, czyli Tuo Cha. Spróbuję tu też przedstawić uproszczony rytuał Gongfu Cha.

3 czerwca 2014

Jak parzyć? - Akcesoria



W czym parzyć? To chyba najczęściej zadawane pytanie. Możliwości jest wiele, ale nie każda odpowiednia do wybranego rodzaju herbaty. Postaram się wymienić zalety i wady poszczególnych rozwiązań.

Jak parzyć? - Czas


Czas parzenia herbaty jest tak samo ważny jak temperatura. Gdy herbata jest za długo parzona to oddaje to czego nie powinna, a gdy za krótko to za mało tego co ma dobrego. Często słyszę że herbata zielona jest gorzka i nie da się jej pić. No tak, producenci zaznaczają czasem nawet właściwą temperaturę, ale z czasem jest już gorzej zwłaszcza że zielone herbaty lubią być parzone wielokrotnie. Dobrze zaparzona herbata to taka która nie jest gorzka a jest mocna. Teraz też podzielę herbaty ze względu na czas parzenia. Większość grup będzie się pokrywać z tymi stworzonymi dla temperatury ale nie wszystkie. Poza tym większość herbat dobrze jest parzyć wielokrotnie i to też opiszę poniżej.