29 czerwca 2014
28 czerwca 2014
Po rozlewie - Imperial American Pale Ale
Świeżo rozlane do butelek Imperial American Pale Ale |
W czwartek rozlaliśmy nasze nowe piwo. A teraz się leżakuje, gazuje i czeka na degustację.
Leżakujący Owsiany Stout. |
A tyle zostało Owsianego Stouta na leżakowanie. Dla zainteresowanych degustacja tutaj.
Przy następnym warzeniu postaram się zrobić fotorelację.
Yellow Needle Huoshan Huang Ya - herbata żółta
Hou Shan Huang Ya z herbit.pl |
25 czerwca 2014
Bombilla - rurka do picia yerba mate cz. 2
Niby długa bombilla, ale do urugwajskiego porongo pasuje. Fot. Kuba |
Moja odpowiedź: to zależy. Duże znaczenie ma wielkość naczynie z którego będzie się pić yerba mate. Trzeba zwrócić uwagę na proporcje długości bombilli do głębokości naczynia. Ogólną zasadą dobierania zestawu jest to żeby przynajmniej polowa długości rurki znajdowała się wewnątrz materka. Rurki bywają lekko zagięte lub proste. Te proste mogą się obracać w naczyniu, natomiast zagięte same się stabilizują. Mogłoby się wydawać że wygięte są lepsze bo się nie wiercą w materku. Jednak trzeba pamiętać żeby punkt zagięcia nie znajdował się poniżej krawędzi naczynia. To chyba tyle na temat właściwej długości rurki. Może jeszcze słowo o najgorzej dobranych zestawach jakie widziałam: ogromniasta tykwa i do tego bombilla której ustnik wystawał niecały centymetr ponad wirolą, drugi: Palo Santo o niewielkiej pojemności a do tego bombilla której ledwie 1/3 mieściła się w środku. No tak, ten drugi zestaw już nadawał się do użytku, ale chwila nieuwagi i cała yerba znajduje się poza naczyniem.
23 czerwca 2014
Bombilla - rurka do yerba mate cz.1
Nasze pierwsze bombille, od lewej: bambus, niklowany mosiądz (jeszcze błyszczy), nierdzewna La Mulata, nierdzewna Al 20 z potrójnym filtrem i na koniec pokrywana alpaką. |
Subskrybuj:
Posty (Atom)