10 sierpnia 2014

Herbata kwitnąca - kwiaty w herbacie

Trzy Chryzantemy od herbit.pl
Herbaty kwitnące lub inaczej blooming tea to małe herbaciane arcydzieła. Miło jest dostać herbatę w prezencie a jeszcze milej, gdy przy parzeniu herbaty jest takie widowisko. Różnokolorowe kompozycje powoli wydobywają się spośród liści herbaty. Ten moment za każdym razem przyciąga uwagę i następuje chwila ciszy nawet w najbardziej rozmownym towarzystwie. No tak, ale czym właściwie jest ta herbata? Skąd tyle kolorów?

8 sierpnia 2014

Bawarka - herbata z mlekiem


Mleko w herbacie - widowisko na kilka sekund, ale piękne.
Niedawno dostałam pierwszego maila od fanki tego oto bloga. Bardzo sympatycznie napisany tekst zawierał inspirujące zdanie, które zainspirowało mnie do napisania tego wpisu. Brzmi ono ta: "przekonuję też znajomych do picia bawarki, którą sobie szczególnie upodobałam". Oczywiście można przekonywać kogoś do picia tego, co się lubi, ale z własnego doświadczenia wiem, że bywa to bardzo trudne. Dzisiaj napisze o tym jak poszukiwać swojego smaku bawarki, bo można ją też zrobić na kilka sposobów.

5 sierpnia 2014

Herbata? Dlaczego nie tea? - moja teoria


Praktycznie na całym świecie liście Camellia Sinensis i napar z nich nazywany jest zupełnie inaczej niż w Polsce. Na zachód os nas mówią te, ti lub tej. Zaś idąc na wschód można usłyszeć czaj, czej lub temu podobne dźwięki. Jedynie z Litwinami moglibyśmy pogadać, bo swój napar nazywają podobnie jak my, arbata.

4 sierpnia 2014

Marokańska wagabunda - fotorelacja

Czajniczek już się cieszy na myśl o herbacie.

Co można robić w tak upalny weekend? Oczywiście herbatę marokańską w plenerze. Zapraszam do obejrzenia fotorelacji z gotowania na naszej nowej kuchence turystycznej.



2 sierpnia 2014

Susz owocowy - parzenie na zimno

Zimna owocowa na dzień dobry.

Pewnie każdy przynajmniej słyszał o mieszankach owocowych na bazie hibiskusa. Najczęściej kojarzą się z zimą i kubkiem gorącego aromatycznego naparu. Spróbuję zmienić te skojarzenia i przywołać przyjemne orzeźwienie w upalny dzień. Zaproponuję parzenie na zimno suszu owocowego.