Trzy Chryzantemy od herbit.pl |
Do stworzenia herbaty kwitnącej potrzebne są młode listki i pączki herbaciane, poza tym są ręcznie zwijane i stąd wynikają wysokie ceny takich "kwiatów". Wykorzystuje się zwykle herbaty białe lub zielone, można dostać też taką kulkę z herbaty czarnej. Kolorowe kwiaty wydobywające się spośród liści to najczęściej osmantus, jaśmin, lilia czy kwiat lichi. Mają one przeróżne kolory i smaki. Osmantus jest pomarańczowy i daje lekką słodycz w naparze. Podobny smak daje chryzantema, ale jest żółta. Ten kolor ma też ususzony kwiat jaśminu, ale daje lekki aromat charakterystyczny dla tego kwiatu. Za to całkowicie wyróżnia się różowy kwiat lichi, ale nie daje on dodatkowych efektów smakowych czy zapachowych. Często herbaty kwitnące są dodatkowo aromatyzowane.
Herbata przed zaparzeniem. |
Parzenie herbaty kwitnącej jest dosyć proste, więc nawet niewprawiona osoba sobie z tym poradzi. Trzeba tylko pamiętać o jednej zasadzie. Najpierw lejemy wodę potem wrzucamy herbatę, gdy zrobimy na odwrót to herbata nie będzie się rozwijać równomiernie. No to od początku. Przygotowujemy szklane naczynie (czajniczek, dzbanek). W przypadku herbat ze schowanym kwiatem ogrzewamy naczynie przed parzeniem, żeby później woda nie traciła temperatury. Wlewamy wrzątek, wrzucamy herbatę i patrzymy. Najlepiej wrzątek nalać w kuchni, a herbatę wrzucić przy gościach. Rozkwitanie zwykle trwa od 2 do 5 minut. Po zaparzeniu nie trzeba wyjmować herbaty z naparu. Nalewamy napar do filiżanek bezpośrednio z naczynia, w którym parzyliśmy. Smak i aromat naparu zależy bardziej od tego, jakie kwiaty i aromaty zostały użyte do stworzenia "kulki" niż od herbaty.
Rozwinięta herbata bez naparu. |
Do tego artykułu wykorzystałam herbatę kwitnącą Trzy Chryzantemy którą można dostać w herbaciarni internetowej herbit.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz