Zielona herbata z prawdziwymi owocami to coś o wiele lepszego niż herbaty aromatyzowane. |
Będą potrzebne:
- 500ml naparu z zielonej herbaty (schłodzonego),
- 1/2 melona,
- 1 brzoskwinia, bez skórki i pestki,
- sok z 1/2 cytryny,
- kostki lodu.
Przyda się też: blender, szklanka, nóż, deska, łyżka.
Parzymy herbatę (temp. 75st., czas 2 min.) i po oddzieleniu liści szybko chłodzimy. Pokrojone owoce, sok z cytryny i zimną herbatę wrzucamy do blendera i rozdrabniamy/mieszamy. Podajemy z dużą ilością lodu. Celowo nie słodziłam napoju, bo melon i brzoskwinia same w sobie są słodkie.
Jak schłodzić zieloną herbatę żeby nie zgorzkniała? Gdy zaparzymy klasyczną zieloną herbatę i zostawimy do ostygnięcia zyska nieprzyjemny gorzki smak. Jest jednak sposób na to żeby herbata była zimna i miała nadal przyjemny smak. Do świeżo zaparzonej zielonej herbaty trzeba wrzucić dużo lodu, żeby szybko straciła temperaturę. Wtedy można cieszyć się smakiem lekko słodkawej mrożonej herbaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz