3 marca 2016

Przepis na zdrowe ciasteczka owsiane z jabłkami - coś małego, coś słodkiego


Czasem mam ochotę na coś słodkiego, ale też zdrowego. No to dzisiaj będą ciasteczka owsiane z jabłkami. Trochę słodyczy i dużo błonnika, czyli to, na co mam ochotę i czego potrzebuję w jednym.

Gdy przeglądam przeróżne przepisy na ciasteczka dietetyczne i widzę wielkimi literami napisane "BEZ JAJ", "BEZ MLEKA", "BEZ GLUTENU", "BEZ CUKRU", itp. to zastanawiam się, z czym to jest i dla kogo to ma być. Rozumiem, że alergicy muszą unikać niektórych składników, ale wydaje mi się, że niektórzy popadają w przesadę. Przecież nie każdy jest alergikiem, a większość "alergików" wmawia sobie pewne przypadłości, żeby być na czasie. Nie wierzę ludziom dorosłym, którzy nagle odkrywają, że mają celiakię (wrodzona nietolerancja glutenu), bo tą konkretną chorobę wykrywa się we wczesnym dzieciństwie i od początku konieczna jest dieta bezglutenowa. Ten cały cyrk wokół jedzenia "bez..." jest totalnym nieporozumieniem, bo normalny zdrowy człowiek potrzebuje zróżnicowanej diety ze wszystkimi składnikami odżywczymi pochodzącymi z różnych źródeł.

Jeśli na jakiś składnik ktoś jest nadwrażliwy, to powinien go ograniczać, a nie całkowicie eliminować. Tutaj podam siebie, jako przykład. Nie zjem jajecznicy, pasty jajecznej, czy jajek w innej formie, jeśli przeważają w jakimś daniu, bo źle się po nich czuję. Jeśli jajka są w naleśnikach, ciastkach, dodane w niewielkiej ilości do żurku wraz z innymi dodatkami, sałatce, majonezie czy pod inną postacią, gdzie stanową zdecydowaną mniejszość, to mogę je zjeść bez żadnych konsekwencji ze strony mojego układu pokarmowego.


No, pomarudziłam to teraz wracam do przepisu na ciasteczka. Do przygotowania około 30 ciastek potrzeba:
* 700g jabłek obranych i startych na tarce o grubych oczkach, czyli przed przygotowaniem ponad kilogram,
* sok z połówki cytryny, żeby jabłka nie ściemniały,
* 4 duże jajka lub 6 małych (ja użyłam takich od wiejskich kurek, więc są mniejsze niż te sklepowe),
* 200g zwykłych płatków owsianych, górskie płatki też się nadają,
* 200g błyskawicznych płatków owsianych,
* 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 4 łyżeczki cynamonu w proszku,
* 2 łyżki miodu naturalnego.

Przyda się też: obieraczka do warzyw i owoców, tarka, miska, waga kuchenna, łyżka, łyżeczka, duża blacha do pieczenia, papier do pieczenia, piekarnik.

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w dużej misce i odstawić na 10 minut, żeby płatki owsiane nasiąknęły sokiem z jabłek. Po tym czasie formujemy łyżką ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, można go wcześniej posmarować tłuszczem, żeby ciasteczka nie przywarły. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160-170 st.C na 15-20 minut.

Tak przygotowane ciasteczka są chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Może nie powalają słodyczą, ale są przyjemnie jabłkowo-cynamonowe. Niestety ciasteczka zawierają jajka, cukier (w miodzie jest cukier) i trochę glutenu (proszek d pieczenia), więc pewnie nie wszyscy się na nie pokuszą. Jeśli nie macie poważnych alergii pokarmowych lub zaawansowanej cukrzycy to możecie je spokojnie przygotować sami w domu i nic Wam nie będzie.

2 komentarze:

  1. "coś małego, coś słodkiego" czyli w sam raz dla mnie... :p
    takie pyszności mogą być nawet z jajami i mlekiem!
    Teraz jestem głodny jak wilk, zostaw coś dla mnie...

    OdpowiedzUsuń