Jagód Kamczackich nie można pomylić z żadnymi innymi, a to dzięki ich kształtowi. Fot. Kuba |
Owoce mają kolor podobny do innych jagód, czyli ciemnogranatowy w woskową niebieską powłoczką. Smakują też podobnie, ale z odcienia i kwaskowatości i lekkiej goryczki. Poza tym dojrzewa dość wcześnie bo już w maju. Cechą charakterystyczną jest ich kształt, są podłużne, nie tak jak większość jagód. Właściwości lecznicze posiadają wiaty i owoce, ale teraz skupię się właśnie na owocach.
Najlepiej spożywać je na surowo ponieważ zawierają witaminy które lepiej przyswajane są na surowo. Jednak często stosowane są do deserów, ciast, dżemów, lodów czy innych łakoci. Jagody te są źródłem wielu substancji odżywczych takich jak: witaminy A i C, żelazo, jod, miedź, polifenole (antyoksydanty), flawonoidy (w tym rutynę), . Tradycyjnie owoce zalecane są w celu wzmocnienia organizmu, jako środek antyseptyczny i wspomagająco w leczeniu wielu chorób. Może zapobiegać również takim chorobom jak: wylewy wewnętrzne i podskórne, miażdżyca, udar mózgu, zawał serca. Poza tym jagoda kamczacka wzmacnia naczynia krwionośne przez co zapobiega krwotokom, obniża ciśnienie krwi, łagodzi bóle żołądka i niestrawności. Dodatkowo pomaga w walce z nowotworami i starzeniem się organizmu, ogólnie wzmacnia organizm oraz odtruwa go z toksyn, metali ciężkich i leków.
Truskawki i jagody kamczackie to idealne połączenie kolorów i smaków. Fot. Kuba |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz