 |
Napar Pu-Erh'a z Hunanu Fot. Kuba |
Kolejny kolor to czerwień. I tu zatrzymam się na dłużej.
Co dla Europejczyków znaczy "herbata czerwona"?
Spotkałam się z wieloma określeniami, m.in. Pu-Erh, ciemny oolong, rooibos, hibiskus. Napary z tych odmiennych roślin w Europie kojarzone są z herbatą czerwoną. Ale do sedna, rooibos i hibiskus nie są herbatami, ponieważ nie pochodzą z krzewu herbacianego. Rooibos pochodzi z czerwonokrzewu afrykańskiego, a hibiskus to malwa sudańska i poza zalewaniem ich gorącą woda z herbatą, jako taką nie mają nic wspólnego. Można by stwierdzić, że określenie" herbata czerwona" pasuje do Pu-Erha i ciemnego oolonga.
 |
Pu-Erh prasowany (Tuo cha) Fot. Kuba |
Jest to pół prawdy. Pu-Erh został nazwany herbatą czerwoną ze względu na czerwonawy odcień liści. Zaś ciemny oolong po zaparzeniu ma czerwonawy napar. Tylko, co na takie nazewnictwo producenci, czyli Chińczycy? Oni widzą to zupełnie inaczej. Hong Cha to w dosłownym tłumaczeniu czerwona herbata. "Hong" pojawia się w nazwach herbat typu oolong i przez nas uważanych za czarne. W Chinach czerwona herbata to taka, która podległa procesowi fermentacji oksydacyjnej przynajmniej w 90%. A jak widzą Pu-Erha? Dla nich jest herbatą czarną.
 |
Pu-Erh w wersji sypkiej Fot. Kuba |
Skąd taka rozbieżność? Europejczycy patrzą na to, co ładne i powierzchowne, czyli na liście. Jeśli te mają określony kolor to tak jest określana herbata. Natomiast Azjaci zwracają uwagę na duszę, czyli napar herbaty. W zależności od tego, jakiego koloru daje napar tak została pierwotnie określona. Później nazwy te zastosowano do herbat powstałych w wyniku podobnych procesów obróbki. Podsumowując: herbata czerwona niech w Polsce pozostanie Pu-Erhem żeby za bardzo nie mącić. Natomiast, jeśli chodzi o Hong Cha, czyli na naszemu herbata czarna to do tego worka wrzuciłam również tymczasowo ciemnego oolonga.
Co do samego Pu-Erha to tutaj cena ma ogromne znaczenie. Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć tyle, że najtańsze nie są Pu Erhami. Dobra herbata tego typu powinna smakować intensywnie... kompostem. Jeśli jest droga to wtedy może trochę mniej intensywnie tak smakować, ale to tylko, dlatego że jest dłużej kompostowana i smak z czasem zanika.
Ale o smakach to innym razem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz