27 listopada 2014

Fog Green Tea - herbata zielona z Góry Lu

Mglista herbata z Chin - za zimno, żeby ją parzyć w plenerze

Wpis był przygotowany już wcześniej, ale dopiero teraz dorzuciłam do niego zdjęcia. Po tym plenerze stwierdziłam, że herbata nie lubi niskich temperatur otoczenia, więc najbliższy wypad to chyba dopiero wiosną. No chyba, że postanowię coś ugotować w plenerze.

25 listopada 2014

Herbata po tybetańsku - przepis na zupę Pu-Erhową

Herbata gotowana z solą i mlekiem, a do tego masło - idealne na zimę.

Zaczyna się zima, na razie trochę nieśmiało, ale jednak. Na szczęście mamy herbatę i możemy ją przygotowywać na różne sposoby. W większości przypadków zalewamy ją gorącą wodą i po odczekaniu odpowiedniego czasu odcedzamy i pijemy. No tak, ale można ją też przyrządzić w trochę inny sposób, mówię tu o gotowaniu herbaty z równymi dodatkami. Pisałam już o Chai Masali, ale to była wersja bardzo słodka. Znalazłam równie ciekawy przepis na ugotowanie herbaty na słono i tego właśnie będzie dotyczył ten wpis.

24 listopada 2014

Wen Xiang Bei - po Polsku "Niuchary"

Nie wiem skąd się wzięła nazwa "niuchary", ale też może być.

W końcu przyszły moje czarki do słuchania herbaty. No trochę dziwnie to brzmi, ale chodzi o wyczucie wszystkich aromatów herbaty, właśnie za pomocą takiej małej czarki. Będzie to mój mowy pomocnik przy opisywaniu herbat klasycznych.

23 listopada 2014

Mgła nad Yunnanem - herbata zielona

Zielona herbata z Yunnanu

Miałam nie pisać w najbliższym czasie o zielonych herbatach, ale natrafiłam na coś na prawdę ciekawego. Tym razem zdradzę, gdzie kupiłam to cudo, ale na początek o samej herbacie. Nazwa Mgła nad Yunnanem mówi sama za siebie. Liście pochodzą z mglistych gór Yunnanu, czyli powinna być delikatna i świeża. Jednak żeby się o tym przekonać trzeba ją zaparzyć.

20 listopada 2014

Jesień, senność i brak koncentracji? - yerba i herbata Ci pomogą


Byle do wiosny.

Przeglądam różne fora i grupy, widzę wpisy o senności, zmęczeniu i braku koncentracji. Nie wiem jak to się dzieje, że nagle wszyscy są tacy zmęczeni, ale podejrzewam tu zdradzieckie działanie Pani Jesieni. Też nie lubię tej pory roku, ale mam na nią kilka sposobów.

18 listopada 2014

Ciemny oolong z ogrodów Darjeeling

Nietypowa herbata z Indii, oolong z ogrodów Darjeeling

Ogrody Darjeeling specjalizują się w produkcji herbat czarnych, ale można spotkać też takie perełki jak herbaty zielone, białe czy nawet oolongi. Tym razem natrafiłam na takiego właśnie ciemnego oolonga z ogrodów Darjeeling. Pachnie ciekawie, można powiedzieć, że typowo jak dla oolonga. Ciekawe czy smakuje również tak specyficznie.

15 listopada 2014

Nowy czajniczek z glinki Yixing - przygotowanie

Czajniczek z glinki Yixing w metalowym garnku z liśćmi zielonej herbaty przytotowany do gotowania.
Kolejny zakup z Chin, tym razem czajniczek.

Przyszedł kolejny zakup z Chin. Tym razem to czajniczek z czerwonej glinki. Przed użyciem trzeba go przygotować, ale to musi być już przemyślany zabieg. Gdy raz się zdecyduję na jeden rodzaj herbaty w nim parzony to potem nie będzie odwrotu od tej decyzji, bo ścianki przejdą smakowej i zapachem herbaty.

13 listopada 2014

Panyong Golden Needle - robaczki świętojańskie i gorzka czekolada

Czarna herbata a tak zaskakuje.

Fragmenty listków i pączków pozwijane w niewielkie igiełki, komuś skojarzyły się z robaczkami świętojańskimi. Może coś w tym jest. Listki są małe, podłużne, lśniące i nawet widać żółtawe fragmenty.

11 listopada 2014

Huang Xiao pod Starcem

Żółta herbata i Światowid, połączenie idealne.

Dawno nie pisałam o żółtej herbacie, a lubię ten rodzaj. Tym razem opiszę jedną z bardziej znanych przedstawicielek tej grupy: Huang Xiao. Korzystając jeszcze z ładnej pogody wyszliśmy z herbatą w plener.

9 listopada 2014

Pacific Pale Ale 12Blg - po miesiacu od zabutelkowania

piwo pacific pale ale domowej roboty w pokalu
Pacyfikator - Pacific Pale Ale 12Blg

Jakiś czas temu opisywałam rozlewanie i butelkowanie piwa. Teraz przyszedł czas na opis wrażeń smakowych i zapachowych związanych właśnie w tym piwem, ale zacznę od danych technicznych. Z obliczeń Kuby wynika, że nasz Pacific Pale Ale odfermentował do około 4-4,5% alkoholu. To raczej nie dużo, ale mi odpowiada.

8 listopada 2014

Zielona herbata z płatkami jaśminu

Jasna herbata i ciężki sprzęt.

Zwykle nie pijam herbat aromatyzowanych, ale są pewne wyjątki. Jaśmin to jeden z kwiatów, który Chińczycy upodobali sobie, jako dodatek do herbat. Mieszanki zielonej herbaty z kwiatami jaśminu są podobno znane od ładnych kilku tysięcy lat, więc można uznać, że jest to herbata klasyczna.

6 listopada 2014

Zielona herbata Mao Jian z regionu Xinyang - 100 wpis

Zielona herbata o puszystych pączkach - Xinyang Maojian

Jest okazja to będzie super herbata. Kiedyś nie mogłam się przekonać do zielonych herbat a teraz bardzo je lubię. No właśnie tylko trzeba je dobrze zaparzyć. Z okazji setnego wpisu parzyć będzie Kuba, a ja tym razem zajmę się aparatem.

5 listopada 2014

Pu-Erh z pachnącym ryżem

Pu-Erh z pachnącym ryżem.

Ostatni z serii czarnych Pu-Erhów z Chin to wersja z dodatkiem pachnącego ryżu. No cóż, tego smaku czy zapachu nie poczuję, ale wiem, że Chińczycy mają czasem kosmiczne pomysły na dodatki do jedzenia. Choćby żelki o smaku kukurydzy, jadłam raz i nie chcę więcej. Ale wracam do moich Pu-Erhów. Ostatnie trzy smaki to akurat zielone Pu-Erhy i jeszcze nie wiem, w czym będę je parzyć, ale na pewno w czymś większym.

3 listopada 2014

Pu-Erh z płatkami róży z Chin

Pu-Erh z płatkami róży, bez smaku róży.

Po dłuższej przerwie wracam do opisywania Pu-Erhów, które jakiś czas temu zamówiłam sobie z Chin. Po tamtych pięciu następny w kolejce jest wersja różana. Tym razem będzie to wersja od tego samego producenta, co kostki z chryzantemą i lotosem.

1 listopada 2014

Czarki z glinki yixing - przygotowanie

Czarki z czerwonej glinki yixing, gotowane w oolongu jin xuan
Komplet czarek, teraz tylko czekać na "niuchary"

Niedawno zamówiłam sobie z Chin komplet czarek z czerwonej glinki yixing. Przed pierwszym użyciem trzeba je przygotować i to nie wystarczy po prostu opłukać. Na początku bardzo intensywnie pachną gliną, ale jest na to sposób.