31 maja 2014

Jak parzyć? - Temperatura


Ostatnio było o wodzie to teraz o jej temperaturze. Każdy rodzaj herbaty wymaga innego traktowania, a główną rolę odgrywa temperatura. Gdy jest za wysoka to herbata "się obraża" i źle smakuje, a gdy jest za niska to nie wydobywa z liści tego co trzeba. Żeby zbytnio nie mącić to postaram się pogrupować herbaty w zależności od temperatur jakie preferują. Oczywiście od tych reguł będą wyjątki, ale o nich tez wspomnę.

Jak parzyć? - Woda


Stwierdziłam że napiszę cykl wpisów o tym jak parzyć herbaty i zioła żeby były smaczne i zdrowe. Zacznę od wody, potem będzie o jej temperaturze, dalej o czasie parzenia który jest bardzo ważny a na koniec o naczyniach do parzenia. Herbaty opisałam już wcześniej jako grupy.

28 maja 2014

Rooibos - Czerwonokrzew Afrykański

Listki rooibosa są bardzo drobne i przypominają igiełki.

Rooibos to przede wszystkim nie herbata, a już na pewno nie herbata czerwona choć takie kolor ma napar. Owszem parzy się go gorącą wodą ale jest ziołem, napojem, ale na tym koniec. Nazwa składa się z dwóch członów i w dosłownym tłumaczeniu oznacza rooi - czerwony, bos - krzew. Roślina z której pochodzi susz to właśnie Czerwonokrzew Afrykański który jest uprawiany naturalnie jedynie na niewielkim terytorium RPA w okolicy góry Cedar.

27 maja 2014

Marokańska Whisky - Herbata Berberów

Herbata Marokańska w mało profesjonalnym wydaniu. Fot. Kuba

Tym razem nie będzie o alkoholu tylko o herbacie. Nazwa powstała od koloru wywaru, przypomina whisky. Takie trunki popijają sobie w Maroku, kraju muzułmańskim. Gotowana herbata w wielkim upale? No tak, orzeźwia, pobudza i dodaje energii. Gdy pierwszy raz zrobiłyśmy ją sobie z koleżanką było nam bardzo wesoło. Nie wiem czy to autosugestia że ma to mieć coś wspólnego z alkoholem czy rzeczywiste działanie skoncentrowanej teiny z cukrem, grunt że było fajnie.

26 maja 2014

Piwo z owsianką - Oatmeal Stout

Stout Owsiany by Kuba
Lubię rzeczy nietypowe więc opisze tu piwo z owsianką domowej roboty.

Zanim wpadłam na pomysł pisania bloga zrobiliśmy z Kubą piwo, ale to nie takie byle jakie z gotowych składników. Trochę trzeba było się natrudzić ale mamy takie ciemne piwo jak Stout. Z wyglądu przypomina trochę colę ale pachnie i smakuje zupełnie inaczej. Na szczęście wyszło takie jak powinno, nisko wysycone CO2, więc można go pić bez obaw.

24 maja 2014

Herbata naszych Mam


Chyba każdy pamięta herbatę podawaną przez mamę. Słodka, z sokiem malinowym lub cytryną. Zawsze czarna, ale jaka? Najczęściej mieszanki, zależy co się dostało, a potem już wedle uznania: Assam, Yunnan, Madras, Ceylon, Earl Grey czy tam inna czarna. Mocno zaparzona herbata z cukrem była obowiązkowo do każdego śniadania i jak smakowała... Na samą myśl robi się miło, bo nikt nie robi takiej herbat jak mama.

23 maja 2014

Yerba Mate - Zielone Złoto Paragwaju

Urocza zielona pianka nie zawsze chce się pokazać na powierzchni yerba mate

Yerba Mate to nie herbata, ale parzy się ją i też o niej napisze parę słów. Pochodzi z Ameryki Południowej a szczególnie: Argentyna, Paragwaj, Urugwaj i Brazylia. Ogólnie znana jako zastępnik kawy, ale to tylko część prawdy.

21 maja 2014

Herbata Żółta

Żółta herbat Ding Gu Da Fang

Czas na ostatni z sześciu kolorów, żółty. Herbaty tego typu są najmniej znane. Przez długie lata mogli je spożywać jedynie władcy Chin. Jak wiadomo żółty to kolor cesarski więc żółta herbata też jest przeznaczona wyłącznie dla cesarza. Od tamtych czasów sporo się zmieniło i nawet w Polsce można skosztować tego rarytasu. Ale czy takie cudo posmakuje? Dla osoby która będzie ją pić po raz pierwszy nie zrobi wielkiego wrażenia. Żółtawa ciecz o nikłym goryczkowym smaku. Ale gdy się rozsmakuje może poczuć orzeszki, nuty miodowe czy nawet kwiatowe.

20 maja 2014

Herbata Turkusowa - Oolong

King Hsuan, naturalny mleczny oolong

Wcześniej wspomniałam o ciemnych oolongach i wrzuciłam je do herbat czarnych (Hong Cha). Teraz napisze o oolongach jasnych. W większości przypadków pochodzą z Taiwanu, ale nie jest to zasadą. Wyglądem liści przypominają mocno zwiniętą zieloną herbatę, ale różnią się od niej znacznie. Przede wszystkim są oksydowane od 10% do nawet 70%, ale wtedy bardziej można je zaliczyć do ciemnych oolongów.

19 maja 2014

Herbata Biała

Biała herbata z Hunanu, składa się wyłącznie z najmniejszych pączków herbacianych.

Od niedawna pojawiają się na rynku herbaty białe kreowane na eliksiry młodości. No cóż, zawartość antyoksydantów jest rzeczywiście imponująca, ale jest wiele ziół i owoców, które mają ich więcej.

18 maja 2014

Pu-Erh - czerwona czy czarna?

Napar Pu-Erh'a z Hunanu Fot. Kuba

Kolejny kolor to czerwień. I tu zatrzymam się na dłużej. Co dla Europejczyków znaczy "herbata czerwona"?

17 maja 2014

Herbata Czarna czy Czerwona? (Hong Cha)

Herbata czarna z Nepalu, widać liście ciemne i jasne a nawet zielone.

Oczywiście najbardziej znana jest herbata czarna. Każdy ją pił, chociaż raz, ale czy na pewno ją dobrze poznał?

16 maja 2014

Herbata Zielona

Wietnamska herbata zielona Che Tai Nguyen
Kolor ogólnie kojarzony z herbatą to zieleń. Oczywiście są herbaty chińskie, japońskie, czy tam z innych krajów określane jednym mianem "herbata zielona". Ale czy tak na prawdę jest to to samo? Dlaczego jedne kosztują 5zł/100g a inne nawet 100zł/100g?

15 maja 2014

Ile jest kolorow herbaty?

 W Chinach wyróżnianych jest 6 kolorów herbaty. W Europie znanych jest ich mniej. Poza herbatami chińskimi można kupić też japońskie, indyjski, koreańskie czy wietnamskie. Postaram się opisać pokrótce każdy z kolorów, ale będą też pewne nieścisłości, bo trudno przełożyć coś oczywistego dla Chińczyków czy Japończyków na nasz Europejski umysł.

W kolejnych postach opiszę herbaty zielone, białe, żółte, turkusowe, czerwone i czarne. Na razie bez wdawania się w szczegóły, bo nie chcę tu pisać encyklopedii.

14 maja 2014

Dzień dobry

Zakładam tego bloga żeby pisać o herbatach, yerba mate i ziołach. Poza tym interesuję się również rękodziełem, więc od czasu do czasu z tego zakresu również będą się pojawiać wpisy.

Herbata ma wiele kolorów a jeszcze więcej odcieni. Lubię klasyczne smaki i o takich też będę pisać, ale nie wykluczam też wersji uświetnionych dodatkami.

Zapraszam do śledzenia wpisów.